Katso 7 liikunta-alan kuuminta trendiä vuodelle 2020

31.12.2019 09:45

Kymmeniä liikunta-alan trendejä on nähty 2010-luvulla. Osa tuli jäädäkseen ja osa katosi yhtä nopeasti, kun tuli. Suurimmat muutokset nähtiin varmasti digitalisaation lisääntymisessä, harjoittelun painopisteen vaihtumisessa itsensä kiduttamisesta armollisuuteen sekä uusien treenimuotojen, kuten pienryhmäharjoittelun rantautumisena Suomeen. 

Zumbaa, kahvakuulaa ja crossfittia

Vuosikymmen starttasi sillä, että kahvakuulat vyöryivät marketteihin ja marketeista ihmisten  varastoihin pölyttymään. Ikivanhana treenimuotona kahvakuula kuitenkin vakiinnutti paikkansa monien salien ryhmäliikuntakalenterissa. Samaan aikaan kahvakuulan kanssa liikuntakenttää valloitti Zumba ja kankea kansamme sai vihdoinkin lantioon liikettä.

Crossfit otti jalansijaa maailmalla jo 2000-luvun alkupuolella, mutta suomalaiset laji villitsi vasta 2010-luvulla. Moni piti lajia hulluna ja ennusti hetken huumaa, mutta toisin kävi. Crossfit-salin voit tänä päivänä löytää jokaisesta Suomen suurimmasta kaupungista ja monesta kaupungista löydät niitä jo useita. Kilpailuiden taso ja katsojamäärät kasvavat vuosi vuodelta ja loppua ei näy. Crossfitin hienous piilee siinä, että sen voi aloittaa melkein kuka tahansa ja ajatus kisaamisesta ei monesti tunnu mahdottomalta. Lajissa on upeasti osattu panostaa kulttuuriin ja yhteisöllisyyteen ja monelle lajissa on ennemminkin kysymys tärkeästä yhteisöstä kuin maitohapoista.

Vuoden 2020 liikuntatrendit

  1. All-in-one salit

Olet varmasti huomannut, että viime vuosina erilaiset studiot, kuten jooga- ja pilatesstudiot sekä esimerkiksi pienryhmäharjoitteluun keskittyvät putiikkisalit ovat lisääntyneet huomattavasti. Tulevaisuudessa perinteiseen kuntosaliharjoitteluun ja ryhmäliikuntaan keskittyvät kuntokeskukset tulevat tuomaan tilojensa sisään erilaisia treenistudioita. Treenistudioilla halutaan tarjota kuntoilijoille elämyksiä aivan uusista treenimuodoista. Tuttujen joogastudioiden lisäksi voit jatkossa löytää kuntokeskuksestasi esimerkiksi juoksu- tai soutustudion, jossa sali on täytetty juoksumatoilla tai soutulaitteilla.

  1. Teknologia mittaa ja valmentaa

Löydät jo nyt puhelimestasi useita hyvinvointiin ja liikuntaan liittyviä sovelluksia, mutta se on vasta alkua. Tulevina vuosina sovelluksien ja teknologian käyttäminen tulee vain lisääntymään ja kehittymään. Laitteiden ja sovelluksien keräämää tietoa tullaan paremmin hyödyntämään liikkujan profiloinnissa ja valmentamisessa. Jatkossa älypuhelimesi osaa kertoa sinulle, miten sinun tulee harjoitella, jotta pääset tavoitteeseesi ja milloin sinun tulee levätä, kun olet liian kuormittunut. Vaikka teknologian käyttö lisääntyy, niin silti ei kuitenkaan koskaan saa luopua oman kehontuntemuksesta. Lopulta oma fiilis kertoo parhaiten missä mennään.

  1. Yhteisöt tulevat mukaan treenaamiseen

Esimerkiksi Crossfit on erinomaisella tavalla osoittanut, miten tärkeä merkitys yhteisöllisyydellä voi olla. Tarve kuulua porukkaan on meihin voimakkaasti ohjelmoitu tarve, joka voi olla erinomainen motivaattori myös lisäämään liikunnan harrastamista. Tulevaisuudessa treenaaminen pienryhmissä, kuntokeskuksien omat chatit ja treenihaasteet tulevat lisääntymään merkittävästi. Enää ei tarvitse lähteä salille yksin hikoilemaan, vaan voit halutessasi poimia treeniseuraa suoraan keskuksen omasta sovelluksesta.

  1. Nettivalmennus ja treenisovellukset tuovat liikunnan kotiin

Kuten yllä mainitsimme, teknologian lisääntyvä käyttö tulee näkymään mittaamisen yleistymisenä ja datan fiksumpana hyödyntämisenä mm. liikkujan valmentamisessa. Tämän lisäksi esimerkiksi kotona treenaaminen tulee yleistymään, kun erilaiset treenisovellukset liikuttavat sinua missä ikinä oletkin. Voit painaa sovelluksestasi live-streamin tai tallenteen päälle ja aloittaa joogatunnin omassa olohuoneessasi. 

Nettivalmennus on jo nyt varsin yleistä ja kasvu tulee jatkumaan hurjana tulevina vuosina. Nettivalmennuksen skaalautuvuus kiinnostaa valmentajia ja valmennuksen edullinen hinta vetää treenaajia puoleensa. On kuitenkin hyvä muistaa, että mikään teknologia ei tule koskaan kokonaan korvaamaan kahden ihmisen välistä aitoa vuorovaikutusta. Personal trainereilla ja muilla liikunta-alan ammattilaisella tulee aina olemaan oma paikkansa ja nettivalmennus ja muu teknologia täydentää palvelutarjontaa.

  1. Luonto ja offline-tila

Kaupungistuminen kiihtyy vuosi vuodelta ja luonto karkaa kauemmaksi teknologian ja sovelluksien soluttautuessa elämämme joka osa-alueelle. Tarve päästä irti ja pakoon kasvaa. Erityisesti rentoutumiseen, rauhoittumiseen, palautumiseen ja meditaatioon keskittyvät harjoitusmuodot tulevat entisestään vahvistamaan asemaansa. Samoin luontoliikunta ja lähiretkeily tulevat kasvamaan räjähdysmäisesti. Ihmisellä on aina ollut vahva yhteys luontoon ja sen virkistävän merkityksen muistaa, kun palaa luontoon ja antaa sille aikaa.

  1. Kokonaisvaltaista hyvinvointia vatsalihaksien ja pakaroiden sijaan

Pitkään olemme tuijottaneet vatsalihaksia ja pakaroitamme peilistä ja valinneet treeniliikkeet niiden ehdoilla. Hiljalleen olemme kuitenkin alkaneet ymmärtää, että hyvinvoinnin eri osa-alueet huomioivalla kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on paljon enemmän merkitystä kuin pakaran koolla. Liikunta-alan ammattilaiset painottavat yhä enemmän sitä, että toivotut tulokset esimerkiksi kehonkoostumuksessa ovat ennemminkin seuraus siitä, kun pitää omasta hyvinvoinnistaan huolta, nauttii liikunnasta ja painottaa palautumista ja hyvää oloa. 

  1. Personal training ja yksilölliset harjoitusohjelmat

Personal training-palveluita on ollut saatavilla jo vuosia, mutta palveluiden käyttö vaan jatkaa kasvuaan. Ihmisillä on yhä enemmän tarve yksilölliselle ohjaamiselle ja tsemppaamiselle. Valmennuksessa korostuu yhä enemmän yksilön lähtökohtien ja tavoitteiden huomioiminen ja valmennuksen sisältö voi olla myös jotain täysin muuta kuin kovaa treenaamista. Valmentaja on ennen kaikkea kuunteleva ja ymmärtävä opas matkallasi kohti parempaa hyvinvointia ja toivottuja tuloksia. 

Tsemppiä treenivuoteen 2020!

Lue myös nämä