Liikunta lääkkeenä

12.6.2024 08:00

Tiedämme, että liikunta auttaa pysymään terveenä. Liikkuminen voi myös helpottaa monia sairauksia ja jopa parantaa ne kokonaan. Teemme joka päivä useita fiksuja valintoja ruokavalion ja ravitsemuksen suhteen, joten miksi emme tekisi samoin myös liikunnan suhteen?
 

Pienikin liike ratkaisee

Liikunnalla voidaan ehkäistä ja hoitaa esimerkiksi tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimotautia, kohonnutta verenpainetta, astmaa, nivelrikkoa, niska- ja selkävaivoja, masennusta ja niin edelleen. Liikunnan aloittaminen vähentää monien sairauksia riskitekijöitä ja esimerkiksi ylipainosta johtuvien sairauksien vaikutuksia. Parhaimmassa tapauksessa liikunnan avulla voidaan vähentää tai jopa lopettaa lääkitys. Hyvänä esimerkkinä on liikunnan vaikutukset kohonneeseen verenpaineeseen: kestävyysliikunta voi laskea verenpainetta yhtä paljon, kuin yksi verenpainelääke.

Jos mietimme asiaa yksinkertaisesti, miten helppoa olisikaan pitää monet sairaudet ja vaivat poissa vain liikkumalla! Ja vaikka tiedämme liikunnan olevan lääkkeenä ylivoimainen, miksi liikkeelle lähteminen on sitten niin haastavaa?

Liikkuminen vaatii aina jonkinlaisen motivaation. Pelkkä tieto siitä, että liikunnalla voi saada positiivisia vaikutuksia omaan terveyteen ei välttämättä riitä liikkumisen kannustimeksi. Kaikista parhaiten toimii sisäinen motivaatio, sillä sisäisesti motivoitunut tuntee nautintoa ja osaamisen iloa liikkuessaan. Tällainen henkilö myös valitsee liikuntatavan omien mielenkiintojensa mukaan. Sisäinen motivaatio syntyy omista tavoitteista ja haaveista. Sellainen voi olla esimerkiksi muutos omassa terveydessä ja halu parantaa omaa terveyttä. 

Ulkoinen motivaatiokin voi saada liikkumaan, mutta usein motivaatio hiipuu melko nopeasti. Esimerkiksi lääkärin kehotus liikunnan aloittamisesta tai lisäämisestä on tällainen motivaattori. On siis haluttava myös itse liikkua, jotta liikkumisesta alkaisi myös nauttimaan ja motivaatio kestäisi. 

Jotta liikunta tehoaisi lääkkeen tavoin, pitää liikuntaa harrastaa vähintään 30 minuuttia päivässä. Pelkkä kävelykin riittää, mutta suositeltavaa olisi tehdä tämän lisäksi kahdesti viikossa kovatehoisempi harjoitus, johon sisältyy lihaskunto- ja voimatreeniä. Päivän liikuntamäärän voi myös pilkkoa pienempiin osiin: kolme 10 minuutin kävelyä kuulostaa helpommalta toteuttaa, kuin yksi 30 minuutin kävely. Askelia kannattaa kerryttää aina, kun siihen tulee mahdollisuus. 

Mitä rutiininomaisempaa liikkuminen on, sitä helpompaa liikkumaan lähteminen on. Valinnat voivat olla myös pieniä, kuten lyhyiden matkojen käveleminen autolla liikkumisen sijaan, portaiden valitseminen hissin sijaan tai päivittäinen iltalenkki ennen iltapalaa. Säännöllinen liikunta alkaa vaikuttaa myös ajatteluun, kun omat ajatukset muuttuvat kannustaviksi ja ratkaisukeskeisiksi. Jokainen liikuntakerta ratkaisee, ja mitä enemmän liikkumisesta nauttii, sitä pysyvämmäksi osaksi elämää liikunta tulee jäämään.
 

Kokeile näitä lajeja
 

Tyypin 2 diabetes
Kokeile näitä lajeja: kävely, sauvakävely, pyöräily, ryhmäliikunta ja kuntosaliharjoittelu

Säännöllinen liikunta normalisoi veren sokeri- ja rasva-arvoja ja siksi liikunnan tulisi olla mahdollisimman säännöllistä ja hyötyliikuntaa tulisi olla joka päivä.
 

Korkea verenpaine
Kokeile näitä lajeja: kävely, sauvakävely, hölkkä, pyöräily, uiminen, hiihto ja ryhmäliikunta

Liikkuminen nostaa verenpainetta hetkellisesti, mutta laskee lepoverenpainearvoja. Pelkkä kävely vähintään kolme kertaa viikossa parin kuukauden ajan auttaa jo madaltamaan verenpainetta.
 

Astma
Kokeile näitä lajeja: juoksu, uiminen, HIIT-treeni, spinning, ryhmäliikunta

Hengästyminen on hyväksi astmaatikolle, sillä se auttaa pitämään keuhkoputket avoinna. Ajoittainen hengästyttävä liikunta ehkäisee astman pahenemista. Liikunta kannattaa tehdä lämpimässä tilassa, sillä hengitystiet eivät yleensä tykkää kylmästä.
 

Nivelrikko
Kokeile näitä lajeja: kävely, pyöräily, vesijumppa- ja juoksu, spinning

Nivelrikkokohtaa ympäröivät lihakset pysyvät kunnossa liikkumalla. Hyvä yleiskunto auttaa jaksamaan ja pitämään painon hallinnassa.
 

Keuhkoahtaumatauti
Kokeile näitä lajeja: sauvakävely, kuntosaliharjoittelu ja muut voimalajit

Hengenahdistusta voi ehkäistä kehittämällä kestävyyskuntoa. Lihaskunto- ja voimaharjoittelu on myös tärkeää, sillä sairaus aiheuttaa usein painon laskua. Liikunta nostaa myös elämänlaatua.
 

Masennus
Kokeile näitä lajeja: kävely, vaellus, ryhmäliikunta, tanssi, jooga ja muut luovat liikuntalajit

Pelkästään liikkeelle lähtemisen kynnyksen ylittäminen piristää. Luonnossa liikkuminen virkistää mieltä ja liikunnan tuomat endorfiinit tuovat mielihyvää. Ryhmäliikunta tuo sosiaalisia tilanteita, jotka nostavat mielialaa.
 

Nivelpsoriasis
Kokeile näitä lajeja: kävely, pyöräily ja uinti

Liikunta parantaa nivelruston aineenvaihduntaa ja parantaa liikkuvuutta. Hyvä yleiskunto nostaa kipukynnystä.
 


Liikunta lääkkeenä


Lähteet:

UKK-instituutti: Liikunta lääkkeenä
UKK-instituutti: Liikunnan vaikutukset
Helsingin Yliopisto: Liike on lääke, mutta mikä saisi meidät liikkumaan enemmän?
Hyvä Terveys: Liikunta parantaa

Lue myös nämä