Treenaaja: tarkista ettet tee näitä virheitä harjoittelussasi

13.2.2020 11:41

Hyvinvointi ja liikunta ovat jatkuvasti kasvavia trendejä ja trendien paisuminen tuo mukanaan aina myös lieveilmiöitä. Treenaamisessa lieveilmiöt näkyvät laajana kirjona erilaisia treenimuotoja, liikevalintoja, variaatioita ja huhupuheita. Erilaisilla kiinnostavilla kikoilla yritetään metsästää oikotietä tuloksiin ja parempaan suorituskykyyn. Hyvin usein kuitenkin moni kikka on epäoleellinen ja jopa riski loukkaantumiselle. Pätevä yleisohje on keskittyä tekemään sitä, mikä on tarpeellista - ei sitä, mikä on muodikasta. 

Listasimme muutaman tyypillisen virheen, joita treenaajan kannattaa omassa treenissään välttää:

1. Liikevariaatiot, jotka tekevät kipeää tai kuormittavat kehon tukikudoksia väärällä tavalla

Monesti eri kyykky-, veto- ja työntöliikkeissä näkee trendikkäitä variaatioita, joissa perustekniikan sijaan on vaihdettu esimerkiksi kehon asentoa ja pyritty sillä lisäämään jonkun lihaksen osan kuormitusta enemmän. Klassisia esimerkkejä ovat esimerkiksi ylätaljan vetäminen niskan taakse tai niskan takaa punnertaminen. Kumpikaan liikkeistä ei oleellisesti muuta työskentelevien lihaksien aktivaatiota, mutta loukkaantumisriskit kyllä kasvavat. Hyvä yleisohje on se, että jos liikettä suorittaessa tunnet kipua tai tuntuu, että liikkuvuutesi ei riitä suorittamaan liikettä, niin suoritustekniikka kannattaa tarkistaa.

2. Vajaiden liikeratojen ja liian suurten painojen ihannointi turvallisuuden ja tekniikan kustannuksella

Hyvä yleisohje on taas se, että pyri tekemään liikkeet hallitusti aina pienestä venytyksestä täyteen supistukseen. Eli täydellä liikeradalla. Vajaat liikeradat voivat olla perusteltuja, kun todella halutaan vahvistaa jotain tiettyä nivelkulmaa voimantuoton maksimoimiseksi tai, kun vamma estää täydellä liikeradalla suorittamisen. Se ei kuitenkaan ole perusteltua ja tyylikästä tai lopputuloksen kannalta hyödyllistä, että otetaan liian suuri paino ja hinkataan vajaata liikerataa, kun ei yksinkertaisesti jakseta tehdä liikettä täydellä liikeradalla. 

3. Löysä keskivartalo ja huono ryhti

Kun keskivartalossa ei ole pitoa ja ryhti on liikettä suorittaessa huono, ei voima välity tehokkaasti ja oikein. Lisäksi riski loukkaantumiselle on aina suuri, kun teemme voimaliikkeitä lisäpainolla ryhdissä, joka jo ilman painojakin kuormittaa tuki- ja liikuntaelimistöämme. Lähde jokaisessa liikkeessä aina liikkeelle siitä, että tarkistat ensin asennon, jossa tulet liikettä tekemään. Mieti mitä tukilihaksia tarvitset, jotta liikkeen tekeminen on tehokasta ja turvallista.

4. Liian monen ominaisuuden treenaaminen samassa treenissä

Nykyään niin monen ominaisuuden painotetaan olevan se tärkein ja muodikkain, joten kuntoilijalla monesti unohtuu se, että kehittyminen vaatisi keskittymistä yhteen asiaan riittävän pitkään, jotta kehitystä tapahtuu. Monia ominaisuuksia voi kyllä treenata samaankin aikaan, mutta yhdessä asiassa kehittyminen vaatii aina riittävän määrän toistoa ja riittävän usein, jotta harjoitusvaikutuksia pääsee syntymään. 

Jos olet epävarma omista liiketekniikoistasi tai harjoittelusi ohjelmoinnista niin käänny rohkeasti oman keskuksesi Personal trainerin puoleen.

Lue myös nämä