Kivut ja liikkuminen

7.2.2024 08:00

Todennäköisesti jokainen meistä kärsii jonkinlaisesta kivusta elämänsä aikana. Kipu voi vaikuttaa liikkumiseen, vähentää liikkumista tai aiheuttaa jopa liikkumattomuutta. Oikeanlainen liikunta on kuitenkin hoitokeino kivun hoidossa.
 

Liikunta lääkkeenä

Kivun ollessa akuuttia, paras keino kivun vähentämiselle on lepo. Akuutin vaiheen jälkeen liikkumattomuus ei välttämättä ole enää perusteltua. Kivun ja liikkumattomuuden pitkittyessä voi seurata uusia ongelmia muualle kehoon. Liikunnalla on enemmän positiivisia vaikutuksia, kuin liikkumattomuudella ja tästä syystä liikkuminen kannattaa aloittaa heti, kun mahdollista. Oikeanlainen liikunta lievittää kipua, auttaa jaksamaan paremmin ja parantaa elämänlaatua.

Liikunnalla on sekä välittömiä että pitkävaikutteisia vaikutuksia kipuun. Liikunta vapauttaa kehossa kipua lievittäviä aineita, joiden ansiosta kipu vähenee välittömästi liikkumisen jälkeen. Säännöllinen liikunta taas parantaa kivunsietokykyä, rauhoittaa tulehdusreaktiota ja tehostaa kipua lievittävien aineiden tuotantoa. Näiden lisäksi liikunta vaikuttaa mielialaan, uneen ja vireyteen, joilla on oma vaikutuksensa kivun hoidossa. 

Kivun kanssa liikkuessa on tärkeintä aloittaa rauhallisesti ja lisätä liikunnan tehoa nousujohteisesti oireita seuraten. Mikäli liikkuminen pahentaa kipua merkittävästi, on intensiteettiä laskettava. On kuitenkin normaalia, että liikunta aiheuttaa alussa epänormaaleja tuntemuksia ja jopa lievää kipua. Nämä menevät usein ohi muutaman harjoittelukerran jälkeen. Säännöllinen ja reipas liikunta voi olla monelle kroonisesta kivusta kärsivälle yhtä tehokas kivunpoistaja, kuin tulehduskipulääke.
 

Apua selkäkipuun kuntosalilta

Yli miljoona suomalaista kärsii selkäkivuista, mutta yli 90 prosenttia selän kipuoireita on vaarattomia. Selkää tulisi käyttää mahdollisimman normaalisti ja liikkua kivusta huolimatta. Selkä nauttii monipuolisesti ja säännöllisestä liikunnasta. Liikunta pitää selän lihakset vetreinä, nivelet liikkuvina ja välilevyt kimmoisina. Säännöllinen liikunta parantaa selän toimintakykyä. 

Kuntosaliharjoittelu on loistava tapa parantaa selän hyvinvointia ja ennaltaehkäistä ongelmia. Kipu ei ole myöskään esteenä salitreenille, kunhan treeni on suunniteltu selkäkipuja kuunnellen. Kuntosaliharjoittelu toimii hyvänä selkäkipujen ennaltaehkäisijänä. Selkää vahvistavat liikkeet ovat hyviä, mutta koko keskivartalon ja vatsalihasten vahvistaminen on tärkeää selän oireillessa. Kokeile selkäkivun kanssa esimerkiksi näitä liikkeitä: kehonpainokyykky, lantionnosto, koppakuoriainen, uintiliike, hyvää huomenta ja vatsarutistuksen jumppapallon päällä.
 

Liikettä niveliin

Nivelen nauttivat liikunnasta: niiden aineenvaihdunta pysyy yllä, liikesuunnat säilyvät ja niveliä tukevat lihakset vahvistuvat liikkuessa. Sopiva liikunta ei kuluta niveliä. Nivelet tarvitsevat kestävyyskunnon lisäksi lihaskuntoharjoittelua esimerkiksi kuntosalilla. Kipua aiheuttavat liikkeet on syytä ottaa huomioon kuntosaliharjoittelussa. Kipua voivat aiheuttaa esimerkiksi äärimmäiset liikeradat ja liian suuren kuormat. Nivelkivun kanssa onkin tärkeää löytää liikkeet, jotka eivät pahenna nivelkipua, mutta vahvistavat nivelten ympärillä olevia lihaksia.
 

Olkapääkipu kuriin

Olkapääkipujen kanssa kannattaa aloittaa olkanivelen liikkuvuuden parantamisesta ja voimatasapainon löytämisestä. Olkapääkivut ja huono ryhti ovat usein yhteydessä toisiinsa, joten ryhdin parantaminen voimaharjoittelulla voi helpottaa myös olkapään kipuja. Olkapäätä ylikuormittavia ja runsaasti kipua aiheuttavia liikkeitä tulisi alussa välttää. Jotta olkapäävaivat eivät uusiutuisi, on syytä tarkastella liikkeiden suoritustekniikoita ja olkapään sekä lavan hallintaa. Olkapään runsas kuormitus ja rasitus kaipaavat rinnalle kevyempiä tukiharjoitteita, joiden avulla olkapää kestää paremmin kuormitusta ja uudet kipuoireet vältettäisiin. 

Hyviä ryhtiä parantavia liikkeitä ovat esimerkiksi alataljasoutu yhdellä tai kahdella kädellä, erilaiset maastavedot ja alasveto ylätaljassa neutraalilla otteella.
 

Helpotusta niskakipuun ja päänsärkyyn

Liikunnalla voi saada helpotusta myös niskakipuun ja sen aiheuttamaan päänsärkyyn. Parhaiten toimii säännöllinen, kohtuullisesti rasittava kestävyysliikunta. Myös venyttely sekä ryhtiä ja kehonhallintaa parantavat harjoitteet ovat hyödyksi. Raskas voimaharjoittelu voi taas laukaista päänsäryn ja migreenin, joten kuntosalitreenissä on syytä pitäytyä kohtuullisesti kuormittavissa painoissa.



Kivut ja liikkuminen

Lähteet

Liikunta, Suomen Kipu ry

Liike on lääke kroonisessa kivussa, Lab 12/2021 

Olkapään oireillessa täsmäharjoittelu auttaa, Selkäliitto 3/2022

Täsmäharjoitteilla päänsärkyjä vähentävä vaikutus, Selkäliitto 3/2019

Älä jää kipujen orjaksi, Hyvä Terveys 3/2016

10 keinoa hoitaa niveliä, Hyvä Terveys 14/2014

Lue myös nämä