Treenaajasta Personal traineriksi!

2.2.2021 00:00

Tammikuun vaihduttua helmikuuksi uuden vuoden lupaukset on todennäköisesti lunastettu. Osa jatkaa uusien tapojen noudattamista, osa taas palaa vanhoihin tuttuihin. Jotta uusista tavoista tulisi elämäntapoja, on motivaation jatkuttava myös alkuinnostuksen jälkeen. Kun alkuinnostus laskee, isoin kysymys kuuluu, kuinka pitää motivaatiota yllä? 

Kysyimme kysymyksen Elina Kiurulta, joka päätyi treenaajasta pitkän valmennussuhteen jälkeen opiskelemaan itse personal traineriksi. Miten motivaatio riitti ja kantoi lopulta niin pitkälle, että pian Elina voi myös itse motivoida muita liikkumaan? 

Elina Kiuru on 40-vuotias helsinkiläistynyt kuopiolainen, joka päätyi alunperin kuntosalille kolme vuotta sitten anopin ansiosta. Ennen salitreenin vakiintumista kestävyys- ja joukkuelajit kiinnostivat enemmän; kuntosalilla tuli käytyä hyvinkin epäsäännöllisesti. 

Kolme vuotta sitten kuntosaliharjoittelu veti Elinan nopeasti mukanaan. Kuntosaliharjoittelussa Elinaa viehätti helppous: “Voi tulla milloin vain, voi harjoitella monipuolisesti ja erilaisia asioita.” Alussa myös ryhmäliikuntatunnit, kuten kiertoharjoittelu helpottivat harjoittelua. 
 

 

Tavoitteellisuutta pienryhmästä

Treenattuaan ensin itsenäisesti Elina kiinnostui pienryhmävalmennuksesta. Omassa EasyFit-liikuntakeskuksessa oli alkamassa useita pienryhmiä, joista erityisesti yksi kuulosti kiinnostavalta. Lopulta Elina päätyi mukaan Crosstraining-pienryhmään arvonnan kautta: 

“Osallistuin arvontaa, jossa voi voittaa paikan pienryhmävalmennukseen. Eniten kiinnosti Crosstraining, joka kuulosti monipuoliselta. En voittanut, mutta valmentaja otti yhteyttä ja kysyi, kiinnostaako tulla mukaan. Ilman valmentajan yhteydenottoa en varmastikaan olisi lähtenyt mukaan. Puhelun tullessa olin jo tehnyt valinnan siitä, mihin ryhmään haluan.”. 

Elina kokee pienryhmävalmennuksen sopivan hänelle loistavasti. Parhaimmiksi asioiksi pienryhmässä hän luettelee itse ryhmän ja pienen ryhmäpaineen. Kisaaminen itseään ja leikkimielisesti myös muita kohtaan lisäävät motivaatiota ja haastavat joka kerta tekemään oman äärimmäisen suorituksensa, vaikka tarkoituksena ei olekaan kilpailla toisia vastaan. Elina myöntää olevansa äärimmäisen kilpailuhenkinen: “Ryhmän aiheuttama paine kannustaa. Verrattuna yksin treenaamiseen saattaisin helposti mennä tai pysyä omalla mukavuusalueella. Siinä se pienryhmän idea ehkä onkin.”

Lisäksi toisten kannustaminen ja samalla myös toisilta saatu kannustus tekevät ryhmästä tiiviin porukan: “Olen saanut ryhmästä elinikäisiä ystäviä. Olin ryhmässä kaksi vuotta ja kesää lukuunottamatta treenattiin yhdessä joka viikko.” 

Elina kannustaa myös muita tutustumaan oman EasyFit-liikuntakeskuksen käynnissä oleviin pienryhmiin: “Jos mietin henkilöitä, joita pienryhmä kiinnostaa, ryhmä on helppo tapa aloittaa ja on äärimmäisen motivoivaa. On kivaa treenata ryhmässä ja koin itse, että on huippua nähdä muiden sekä itsensä kehittymisen. Yksilöasiakkaana ei näe kuin oman kehittymisen.” 

 

Valmennus takasi kehityksen

Elina kokee saaneensa ryhmästä huolimatta valmentajalta henkilökohtaista ohjausta juuri hänen tarpeisiinsa. Itse valmennuksen parhaaksi puoleksi Elina toteaa yksinkertaiseksi: “Saat kaiken valmiina: saat valmiin ohjelman, teet sen mitä käsketään, laitat aivot narikkaan ja teet.”

Elina kertoo saaneensa valmennussuhteen aikana paljon tietoa ja oppineensa monipuolisesti erilaisia liikkeitä ja harjoitusmuotoja. Myös syvempi osaaminen kehittyi ammattitaitoisen valmentajan ansiosta: “Opin liiketekniikat ja lihaksistoa. Kävimme läpi  voiman osa-alueita ja treenasimme niitä. Netti pursuaa hirveästi kaikenlaisia valmentajia, mutta tässä sain henkilökohtaisen ja laajan kattauksen harjoittelusta.”

Pitkäaikainen valmennussuhde takasi motivaation lisäksi myös kehitystä ja tuloksia. Elina kertoo suurimman kehityksen tulleet voimatasoissa sekä lihasmassassa: “En ole koko elämäni aikana ollut niin hyvässä kunnossa kuin nyt. En ikinä olisi yksin testannut omia rajojani maksimivoimassa. En olisi uskaltanut, eikä toisaalta olisi ollut osaamista tai motivaatiota. Yksi parhaista kehityksen kohteista on kyykky, jossa parhaaksi tulokseksi olen kyykännyt 110 kilolla 6 toistoa.” 


 

Treenaajasta traineriksi

Viihdyttyään kaksi vuotta pienryhmävalmennuksessa Elina ymmärsi, miten mukavaa ja kivaa valmentaminen voisi olla. Oma valmentaja motivoi toiminnallaan ja sai Elinan ymmärtämään, miten valtavasti personal trainerilla on tietoa: “Ala on kuitenkin tosi laaja ja vaativa. Olin olettanut, että ala olisi suppeampi. Lähdin opiskelemaan, jotta saan itselleni enemmän tietoa ja taitoa. Olen yllättynyt, kuinka paljon asiaa tulee.”

Elinan personal trainerin opiskelut ovat hyvässä vauhdissa ja pikkuhiljaa hän saa motivoitua myös muita liikkumaan: “Eniten motivoi se, että pääsisin etulinjassa näkemään muiden onnistumisia ja kehitystä omassa liikuntaharrastuksessa. On parasta, kun on käynyt vanhan ryhmän kanssa treenaamassa ja näkee heidän kehittymisen ja pääsen samalla harjoittelemaan omia taitoja.” Elina tunnistaa nykytrendi, jossa valmentaja otetaan kahdeksaksi viikoksi ja oletetaan, että valmentaja tulee ja pelastaa: “Oma kehittyminen on vaatinut useamman vuoden treenaamisen useamman kerran viikossa. Kehittyminen ei ole tullut nopeasti.” 

Kun Elinalta kysyy, miten hän aikoo hyödyntää personal trainerin tutkintoa, vastaus saattaa olla yllättävä: “Omaan kehittymiseen.” Personal trainerin opinnot oman harjoittelun kehittämiseksi eivät ole kuitenkaan harvinainen valinta. Moni treenaaja kaipaa itselleen lisää tietoa ja taitoa, aivan kuten Elina. Hän toteaa kuitenkin olevansa avoimin mielin: “Haluaisin tehdä personal trainerin hommia työkseni, mutta en ole varma pystyykö sitä tekemään ennen kuin oma asiakaskunta on muotoutunut.” 

Elina on opintovapaalla vakituisesta työstään. Valmentajan työ kiinnostaa, mutta työn aloittaminen vaatii paljon, koska omasta palkkatyöstä irtautuminen ja valmentajaksi lähteminen ei ole yksinkertainen, helppo tai nopea homma. Oman jutun löytäminen vaatii aikaa: mihin minä haluaisin keskittyä ja mitkä on omat vahvuudet. Kilpailu alalla on kovaa. Valmentajan tulee erottua ja löytää oma juttunsa. Mitään ei ole kuitenkaan poissuljettu. 


 

Motivaatio löytyy pienistä asioista 

Mikä sitten motivoi jatkamaan omaa kehittymistä ja kuinka saada ylläpidettyä motivaatiota? “Motivaation ylläpito on haastavaa, mutta se motivoi, että saan ylläpidettyä hyvää kuntoa. Pienetkin asiat motivoi: jaksaa paremmin, arjen virkeys ja tasapaino, treeni kulkee ja kokee olevansa hyvässä kunnossa”, Elina luettelee.

Elinalla ei ole kiinnostusta kisata voimailulajeissa, vaikka kilpailuhenkisyyttä riittäisikin. Enemmän häntä kiinnostaa monipuolinen harjoittelu ja uusien juttujen, kuten Skillboxin testaaminen. Lisäksi koulusta löytyy uusi treenikavereita, jonka lisäävät entisestään motivaatiota; jokaisella on jotain annettavaa. 

Liikunnan aloittamiseksi Elina antaa vinkiksi testata personal trainerin kanssa treenaamista ja pienryhmiä. Myös oma treenikaveri madaltaa salille tulemisen kynnystä. Motivaation ylläpitoon Elinan vinkkinä on oman viikko-ohjelman rakentaminen: mieti, mikä on realistinen treenimäärä ja kuinka monesta treenistä viikossa pystyt pitämään kiinni. Aloita maltillisesti ja tee oman kunnon mukaan. Pyydä apua ammattilaiselta tarpeen vaatiessa. EasyFitin hän kokee kaikkien saliksi: “Täällä ketään ei arvoteta, tänne on aina kiva tulla. Ryhmähenki on hyvä ja kaikki otetaan vastaan.”
 

Mikäli kaipaat motivaatiota treeneihin, tarkista oman EasyFit-liikuntakeskuksesi alkavat ja käynnissä olevat pienryhmät tai varaa itsellesi veloitukseton liikuntaneuvonta. 

Personal trainer-koulutuksia Suomessa tarjoaa mm. Trainer4You. Tutustu koulutustarjontaan täällä.
 

Lue myös nämä