Herkuttelu sallittu - resepti ihanaan jouluherkuun
Joulu on herkuttelun aikaa. Monesti koemme herkuttelun kuitenkin ongelmaksi ja haluamme kieltää herkuttelun itseltämme kokonaan. Mutta miksi? Herkutteluhan on olennainen osa elämäämme ja saamme herkkujen syömisestä mielihyvää.
Miksi himoitsemme herkkuja?
Toiset himoitsevat makeaa, toiset suolaista. Herkut ovat lähes poikkeuksetta epäterveellisiä eli ne sisältävät runsaasti sokeria, suolaa, kovia rasvoja ja tietenkin kaloreita. Ihminen himoitsee runsaskalorisia ruoka-aineita biologisen perimänsä vuoksi. Se on muinoin auttanut pelastamaan hengen ruoan ollessa vähissä. Tänä päivänä tämä biologinen perimä aiheuttaa lähinnä lihavuutta.
Yksinkertaistettuna runsaskaloriset ruoat lihottavat, sillä kehomme ei pysty laskemaan syömämme ruoan kalorimäärää, vaan ruoansulatus tunnistaa ainoastaan ruoan massan. Eli syödessäsi pienen suklaapatukan ruoansulatus käsittelee patukan nopeasti, eikä patukka täytä vatsaa. Nälkä yllättää pian uudestaan ja syötävää on saatava lisää.
Syödessäsi yhtä paljon kaloreita lautasellisesta kanasalaattia vatsasi täyttyy ja ruoansulatuksella kestää pidempää käsitellä syömäsi salaatti. Tällöin myös nälkä pysyy pidempään poissa.
Miten kokoaikaisesti herkkuhimosta pääsee eroon?
Makuaisti on olennainen osa herkuttelua, sillä sen avulla aivomme saavat viestin makeasta ja suolaisesta. Mitä enemmän syömme makeaa, sitä makeampia asioita aivomme himoitsevat. Sama pätee suolaan. Aivoja on kuitenkin helppo huijata.
Täysi herkkulakko ei välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä kokeilu voi päätyä ojasta allikkoon ja palkitsemme itsemme herkkulakon jälkeen entistä suuremmalla määrällä herkkuja. Herkkujen vähentäminen tai herkkujen vaihtaminen terveellisempiin vaihtoehtoihin on täyttä kieltäytymistä parempi idea.
Kun malttaa hetken syödä vähemmän herkkuja ja korvata herkut esimerkiksi marjoilla ja hedelmillä, alkavat vähemmän makeat ruoat maistua makeammilta. Tällöin vähempikin makeus tuo mielihyvää, eikä herkkuja tee enää mieli yhtä paljon kuin ennen.
Miten herkutella fiksummin?
Herkuttele harvoin ja harkitusti. Säästä herkut juhlahetkiin ja nauti herkuista ajatuksen kanssa. Miten tämä sitten onnistuu käytännössä?
Jotta herkkuhimo ei iskisi niin usein, pidä ruokailurytmi tasaisena ja panosta täyttäviin, terveellisiin annoksiin. Kuitu- ja proteiinipitoiset ruoat sekä kasvikset pitävät nälän helpommin poissa.
Herkkuhimon iskiessä syö jotakin terveellistä, kuten hedelmä tai pähkinöitä. Herkkuja ei kannata syödä myöskään nälkään, vaan syö nälän iskiessä kunnon ruokaa. Jos ruokaa ei ole saatavilla, pureskele hetki purkkaa. Kun kestät herkkuhimoa hetken, se menee kyllä ohi.
Kun sitten päätät herkutella, pohdi tarkkaan, mitä herkkuja syöt. Myös herkkujen kalorimäärissä ja terveellisyydessä on eroa. Pohdi myös ostatko kaupasta isoimman maxipussin vai riittäisikö ehkä pienempi pakkaus.
Kun herkut on hankittu, keskity herkutteluun ja nauti antaumuksella. Olet herkkusi ansainnut!
Kokeile suussa sulavia karpalofudgeja
Jouluna saa herkutella ilman huonoa omaatuntoa. Siksipä suosittelemme kokeilemaan näitä herkullisia fudgeja yhdessä glögin kanssa.
Karpalo-vaniljafudget
200 g valkoista leivontasuklaata
3 dl sokeria
3 dl kuohukermaa
0,5 dl tummaa siirappia
50 g voita
1 vaniljatanko
1 dl kuivattuja karpaloita
0,5 tl suolaa
Mittaa sokeri, kerma, siirappi ja voi kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi sisus kattilaan. Heitä myös tanko sekaan.
Jatka keittämistä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes seos on 115-asteista. Käytä mittaamiseen paistomittaria. Rouhi tällä välin valkosuklaa.
Nosta kattila liedeltä ja poista vaniljatanko. Lisää suklaarouhe ja sekoita hetki, kunnes seos kuohkeutuu. Sekoita vielä karpalot ja suola nopeasti joukkoon.
Levitä seon leivinpaperille vuorattuun vuokaan (noin 16 x 20 cm). Peitä ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. Leikkaa pieniksi paloiksi ja tarjoile esim. glögin kanssa. Säilytä paloja jääkaapissa.