Kulje pienin askelin kohti tavoitteita

12.10.2022 08:00

Kirjoittanut Marika Haag 

Minkä tahansa uuden asian tai tavan omaksuminen tuntuu alussa hankalalta. Vanhat tavat ovat pinttyneet ja niitä on vaikea muuttaa tai vielä haastavampaa niistä on luopua kokonaan. Kun tiedostat ja hyväksyt sen, että uuden aloittaminen on ei ole helppoa, muutos saattaakin onnistua paremmin. 

 

Aloita maltilla

Mikäli havittelet elämänmuutosta, kuten painonpudotusta tai elintaparemonttia, kannattaa muutos aloittaa hitaasti ja suunnitelmallisesti. Mitä isommasta muutoksesta on kyse, sitä rauhallisemmin kannattaa aloittaa.

Tavoitteet on hyvä asettaa pitkälle aikavälille. Jos esimerkiksi lisäkilot ovat tulleet useiden vuosien aikana, ei voida olettaa, että ne lähtevät parissa kuukaudessa. Tai jos liikunnasta on ollut pitkä tauko, viisi treenikertaa viikossa on keholle aivan liikaa.

Niin kehon, kuin mielen kannattaa antaa pikkuhiljaa tottua ajatukseen muutoksesta. Tulokset alkavat silti näkyä nopeastikin, kun vain päätät aloittaa tai jatkaa esimerkiksi liikkumista säännöllisesti. Alussa kaksikin liikuntakertaa viikossa voi olla hyvä tavoite, jos aikaisemmin liikuntaa ei ole harrastanut ollenkaan. Mikäli joskus viikon liikuntakerrat jäävät vain yhteen, on se silti parempi, kuin ei yhtään kertaa. Seuraavalla viikolla on taas uusi mahdollisuus. Olemalla itselle armollinen ja hyväksyvä, syyllisyys pienistä takapakeista on pienempi.

 

Keskity ja nauti

Syömisen ja painonhallinnan opettelun kanssa sama periaate toimii myös hyvin. Totaalikieltäytyminen esimerkiksi herkuista voi olla huonompi, kuin asteittainen vähentäminen. Tärkeintä olisi kuitenkin kiinnittää huomio siihen, mitä syö, kuin siihen, mitä ei syö. 

Jos ajatukset pyörivät koko ajan sen herkun ympärillä, jota EI saa syödä, hallitsevat kielteisen ajatukset liikaa ja tulos on yleensä ennalta arvattavissa. Kuinka moni on ollut karkkilakossa ja todennut, että on jaksanut kolme päivää? 

Herkuttelussakin on parempi, että sallii itselleen jotain joskus ja pitää positiivisena asiana sen, että saa nauttia herkkuja esimerkiksi juhlissa, mutta päättää, ettei herkuttele joka päivä. Tai nautiskelee yhden hyvän suklaakonvehdin hyvällä omallatunnolla joka päivä, kuin koko levyn kerran tai kaksi viikossa. 

Samaa ajatusta voi kokeilla myös lapsen kanssa: ei ole olemassa yhtä karkkipäivää, jolloin vedetään pussitolkulla namia, vaan joka päivä voi saada yhden namin, keksin, vähän jäätelöä tai vaikka vain purkan. Suhtautumisesta herkkuihin tulee näin todennäköisesti neutraalimpi, kun mitään ei ole kielletty ja sen, mitä saa, voi syödä nautiskellen ja positiivisella mielellä. Näin vältytään myös sokeripiikeiltä, mahdolliselta huonolta ololta ja seuraavan päivän pöhnältä, kun övereita ei koskaan tule.

 

Älä räpiköi yksin

Uusien asioiden opettelu yksin voi tuntua erityisen haastavalta. Ulkopuolinen tuki muutoksen aikana on erityisen tärkeää, sillä kannustus ja motivointi auttavat jaksamaan ja jatkamaan muutosta. Pienet takapakitkaan eivät kaada koko pakkaa tai jää harmittamaan, kun joku elää muutosta kanssasi.

Mikäli tarvitset apua muutoksen aloittamisessa tai tukea ja kannustusta muutoksien tekemiseen, ole yhteydessä personal traineriin. Personal trainerin avulla asetat itsellesi realistiset tavoitteet, pääset muutoksessa alkuun ja saat tukea matkan varrella. Älä turhaa räpiköi yksin, koska apua ja tukea on saatavilla.

 


EasyFitillä haluamme tarjota asiakkaillemme hyväksyvän, turvallisen ympäristön, joka mahdollistaa hyvinvointia ja liikuntaa, aina terveellisellä pohjalla – nyt ja jatkossakin. Emme kannusta liikkumaan ruoan ansaitsemiseksi tai vähentämään ruoan määrää herkkujen kompensoimiseksi. Haluamme kannustaa terveellisiin elämäntapoihin, joihin kuuluu myös salliva syöminen ja herkuttelu.

 

Kohti tavoitteita

Lue myös nämä