Lajiesittelyssä: painonnosto

22.9.2021 07:00

Tiedätkö, millainen laji painonnosto on? Monet saattavat ajatella painonnoston tarkoittavan mitä tahansa lisäpainoilla treenaamista, mutta painonnosto on myös olympialaji. Haastattelimme painonnostovalmentaja Jouni Bergdahlia ja kysyimme muun muassa, kenelle painonnosto sopii ja missä lajiin voi tutustua. 


 

Mitä on painonnosto?

Painonnosto on ainoa voimailun olympialaji, joka muodostuu kahdesta nostomuodosto: tempauksesta ja rinnallevedosta, joka taas muodostuu kahdesta nostosta, rinnallevedosta ja työnnöstä. Painonnosto on yksi vanhimmista urheilumuodoista, ja se on ollut olympialajina vuodesta 1896 eli ensimmäisistä nykyaikaisista Olympialaisista lähtien.  

Perinteisesti olympianostoja on harrastettu urheiluseuroissa sekä kaupunkien ja kuntien voimailutiloissa, mutta laji on tänä päivänä levittäytynyt myös yksityisiin kuntokeskuksiin. Painonnostoa voi harjoitella oikeastaan missä tahansa, mistä löytyy vapaita painoja ja levytanko. 


 

Miten painonnosto eroaa voimanostosta?

Painonnosto ja voimanosto sekoitetaan monesti toisiinsa. Voimanostoon kuuluu kolme nostomuotoa: penkkipunnerrus, jalkakyykky ja maastaveto. Voimanoston eri nostomuodot olivat alunperin painonnostossa tehtäviä voimaharjoitteita, mutta voimanosto irtautui omaksi urheilulajikseen 70-luvulla. Voimanostossa tavoitellaan maksimaalisia nostokuormia, kun taas painonnostossa teknisellä tekemisellä on suurempi rooli.


 

Kenelle painonnosto sopii?

Painonnosto sopii kaikille, nuoresta senioriliikkujaan, naisesta mieheen. Painonnostoa voi harjoitella niin 15-vuotias kilpaurheilija, kuin 60-vuotias senioriliikkuja, joka haluaa monipuolistaa liikuntaa. Painonnosto ei katso ikää: lajin voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, ja painonnoston harrastusta voi jatkaa niin pitkää, kuin haluaa soveltamalla liikkeitä itselleen sopiviksi harjoitteiksi. Hyvänä esimerkkinä painonnoston harjoittelun soveltamisesta kullekin ikäkaudelle on olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi, joka harjoittelee edelleen yli 80-vuotiaana.

Mikäli olet kiinnostunut aloittamaan painonnoston harjoittelun, hanki ammattitaitoinen valmentaja, jolla on kokemusta nimenomaan painonnostosta ja hio tekniikka kuntoon ammattilaisen avustuksella. Esimerkiksi EasyFit Kaaressa on käynnissä useampi painonnoston pienryhmävalmennus. Lisäksi esimerkiksi Youtubesta löytyy runsaasti painonnostoon liittyviä tekniikkavideoita, joita voit omatoimisessa harjoittelussa hyödyntää. Videoiden hyödyntäminen yhdessä ammattitaitoisen valmennuksen kanssa on paras tapa kehittyä painonnostossa.

Parasta ja motivoivinta on harjoitella painonnostoa yhdessä pienryhmässä. Pienryhmässä saat sekä henkilökohtaista valmennusta että ryhmältä tukea ja tsemppiä. Etene maltilla, omaa kehoa kuunnellen. Liikkuvuuden ja lihasvoiman parantaminen yleisesti tukevat painonnostoa eli hoida ensin liikkuvuus kuntoon ja harjoittele tekniikkaa. Lisää painoa pikku hiljaa. Keho kiittää, kun maltat edetä painojen kanssa rauhassa tekniikka edellä. 



 

Treenivinkit painonnostajalle

Etu- ja takakyykky sekä valakyykky

Maastavedot

Pysty- ja vauhtipunnerrus

Dipit ja leuanvedot 

Monipuolinen keskivartalon harjoittelu 

 


Tutustu painonnostoon lisää

Olympianostojen eli klassisen painonnoston hyödyt

Voimanosto ja painonnosto - mielenkiintoisia painoluokkalajeja

Painonnostoliitto

Bergdahl.fi

Rinnallekääntö

Valmentajaesittely: Jouni Bergdahl

 

Painonnosto

Lue myös nämä