PT kertoo ravintovalmennuksesta

23.3.2022 08:00

Moni on joskus pohtinut ravintovalmennuksen mahdollisia hyötyjä itselle. Erilaisia ravintoneuvoja ja -vinkkejä on saatavilla ilmaiseksi, joten mitä hyötyä ravintovalmennuksesta sitten olisi? EasyFitin personal trainer Sami Mannila vastasi kysymyksiin koskien ravintovalmennusta ja sitä, kuka ravintovalmennuksesta hyötyy ja miten. 

 

Kenellä ravintovalmennus on suunnattu ja kuka hyötyy ravintovalmennuksesta?

Ravintovalmennus sopii henkilölle, joka on kiinnostunut omasta hyvinvoinnista, haluaa tukea omiin treeneihin ravinnosta ja on ylipäätään kiinnostunut ravitsemuksesta sekä siitä, mitä se tarkoittaa. Valmennus sopii sellaisella, joka haluaa oppia syömään säännöllisesti ja terveellisesti tai siten, että ravinnosta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty.

Ravintovalmennusta voin suositella lähes kaikille, jos vähääkään kiinnostaa ravinto ja sen yhdistäminen treenaamiseen. Ravintovalmennuksesta hyötyvät monenlaiset treenaajat, kuten elämäntapamuuttujat, painonpudottajat ja lihasmassan kasvattajat.
 

Mitä ravintovalmennuksessa tehdään?

Ravintovalmennuksessa käydään läpi tämän hetkinen tilanne eli mitä siellä kotona, töissä ja liikenteessä syödään, kuinka säännöllistä ruokailu on ja mitä ruokailu itselle tarkoittaa. Selvennetään myös sitä, mitä on tasapainoinen ravitsemus, miten siitä saadaan kaikki hyödyt irti ja miten se, mitä laitamme suuhumme vaikuttaa meihin. Lopuksi suunnitellaan asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukainen ohjelma.

Yleensä asiakas ohjeistetaan pitämään ruokapäiväkirjaa muutaman päivän ajan eli noin 3-7 päivää ennen valmennusta. Ruokapäiväkirjan avulla saadaan selkeämpi kuva asiakkaan ruokailutottumuksista ja sitä kautta päästään tekemään muutoksia oikeaan suuntaan.

 

Kuinka pitkä valmennus ja monta tapaamista ravintovalmennuksessa yleensä kannattaa olla?

Valmennuksen kesto riippuu paljon siitä, mitkä ovat lähtökohdat ja tavoitteet. Mutta voisin sanoa, että hyvä malli olisi esim. sisällyttää ravintoneuvonta pt-valmennukseen. Otetaan esimerkiksi valmennusta 4x kk, joista yksi tapaaminen olisi pelkästään ravintoneuvontaa. Alkukeskusteluissa toki ollaan asiakkaan kanssa käyty läpi jo tavoitteet ja toiveet ravinnon suhteen. 

Toki, jos mietitään pelkkää ravintovalmennusta, vähintään kerran kuussa olisi sopiva tapaamisväli. Mutta jos on isommasta projektista kyse esim. elämäntapamuutoksesta, voisi kaksi kertaa kuussa olla hyvä tapaamisväli ainakin alkuun. Kun alkaa tuntua, että pystyy itsenäisesti noudattamaan ohjeita, voidaan tapaamisia vähentää kerran kuuhun, jolloin katsotaan, miten on sujunut ja missä on haasteita.

 

Pitääkö aina noudattaa tarkkaa ruokavaliota?

Ravintovalmennuksesta saa helposti sellaisen kuvan, että nyt pitää alkaa laskemaan gramman tarkkuudella kaikki, mitä laittaa suuhun ja syödään pelkästään kuivaa kanaa ja riisiä. No niinhän asia ei ole. 

Jokainen meistä on erilainen ja jokaiselle meistä toimii erityyliset vaihtoehdot. Toiset vaativat sen, että he laskevat grammalleen, mitä syö, jotta osaa pysyä oikeissa määrissä. Toisille riittää hyvin suuntaa antavat ohjeet. 

Se, että syödään terveellisesti ja tasapainoisesti ei ole rakettitiedettä, vaan oikeilla raaka-ainevalinnoilla ja säännöllisellä syömisellä päästään jo pitkälle. Mutta niin kuin jo mainitsin, ei ole yhtä oikeaa tyyliä. Joten vastaus siihen tarvitseeko noudattaa tarkkaa ruokavaliota on, että ei aina. Hyvä sääntö on myös, että viikon ruokailussa syödään 80% terveellisesti ja 20% voi olla sinnepäin.
 

Tiedän kyllä, miten pitäisi syödä, miksi siis tarvitsisin ravintovalmennusta?

Uskallan väittää, että aika moni meistä tietää, miten pitäisi syödä ja mikä on oikeanlainen ruokavalio. Mutta se on eri asia noudatetaanko me sitä itsenäisesti. Se, että sinulla on valmentaja, joka käskee sinua pitää säännöllisesti ruokapäiväkirjaa, antaa ohjeita, miten syödä ja kuinka paljon, saattaa motivoida asiakasta noudattamaan oikeasti sitä ravintovalmennusta. 

Ravintovalmennus voi myös olla paljon muutakin, kuin ruokavalion noudattamista. Voidaan yhdessä miettiä hyviä vaihtoehtoja eri aterioille, miten toimia, jos on reissussa eikä ole mahdollisuutta tehdä itse ruokaa, miten kannattaa toimia herkuttelujen suhteen. Sitten toki on tavoitteiden mukaan toimimista, halutaanko pudottaa painoa, keskittyä lihasmassan hankkimiseen, halutaanko saada lisää energiaa arkeen. Mitä sieltä kaupasta kannattaa milloinkin ostaa. Voidaan miettiä kausituotteita, joita hyödyntää. Ravitsemus on tärkeä ja iso osa meidän jokapäiväistä elämäämme ja sen avulla voidaan saavuttaa vaikka ja mitä.
 

Helppo ja yksinkertainen vinkki siihen, kuinka syödä terveellisesti?

Helppo ja monille tuttu lautasmalli toimii todella hyvin 1/4 hiilareita, 1/4 proteiinia ja 2/4 kasviksia. Toimii varsinkin sellaisella, joka ei halua laskea kaloreita. 

Toinen vinkki, mitä voisin antaa on se, että syö värejä eli katso, että lautaselta löytyy vihreää, punaista, oranssia ja keltaista. Sillä saadaan monipuolistettua aterioita.

Viimeisenä juo iso lasi (0,5-0,7 dl) vettä heti herättyäsi. Saat heti aamusta herätettyä aineenvaihdunnan ja kropan. Ja sitten muista aamupala, niin päivä lähtee huomattavasti paremmin käyntiin ja virtaa riittää. Muista vielä syödä tasaisin väliajoin, jotta energiatasapaino säilyy koko päivän ajan.


EasyFitillä haluamme tarjota asiakkaillemme hyväksyvän, turvallisen ympäristön, joka mahdollistaa hyvinvointia ja liikuntaa, aina terveellisellä pohjalla – nyt ja jatkossakin. Emme kannusta liikkumaan ruoan ansaitsemiseksi tai vähentämään ruoan määrää herkkujen kompensoimiseksi. Haluamme kannustaa terveellisiin elämäntapoihin, joihin kuuluu myös salliva syöminen ja herkuttelu. 

 

PT kertoo ravintovalmennuksesta

Lue myös nämä