Ravintomyytit 2 - mikä on paras rasvan lähde?

8.3.2023 08:00

Totta vai tarua? Nyt otetaan käsittelyyn ravintomme rasvoja koskevat myytit.

 

Myytti 1

Voi on terveellistä sen luonnollisuuden vuoksi

 

TARUA

Voi sisältää runsaasti tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Voista noin 70 % on kovaa rasvaa. Kovan rasvan on todettu olevan terveydelle haitaksi. Tyydyttynyt rasva lisää veren huonoa LDL-kolesterolia, joka ahtauttaa verisuonia. Luonnollisuus ei ole aina tae terveellisyydestä.

 

Myytti 2

Oliiviöljy on rypsiöljyä parempi vaihtoehto

 

TARUA

Oliiviöljyssä ei sinänsä ole mitään vikaa. Rasvahappokoostumuksen perusteella rypsiöljy on kuitenkin parempi vaihtoehto. Rypsiöljy sisältää omega-3 ja -6 rasvahappoja paremmassa suhteessa. Lisäksi rypsiöljy kestää paremmin kuumentamista.

 

Myytti 3

Kevytlevitteitä kannattaa vältellä

 

TOTTA

Kasviöljypohjaisista levitteistä kannattaa ennemmin valita rasvaisempi versio. Levitettä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota rasvojen laatuun ja määrään. Valitse kasvirasvalevite, jonka rasvapitoisuus on vähintään 60 %.

 

Myytti 4

Kookosöljy on terveellistä, koska se on kasvirasvaa

 

TARUA

Vaikka kookosöljy onkin kasvirasvaa, se on kovaa rasvaa. Jopa 90 prosenttia kookosöljyn rasvahapoista on kovia eli tyydyttyneitä rasvahappoja. Kookosöljyn tervellisyyteen liittyy paljon väitteitä ja uskomuksia, joiden todenperäisyyttä ei ole voitu todistaa tutkimuksissa. Kookosöljy ei siis tutkimuksien mukaan paranna terveyttä.

 

Myytti 5

Rasva sisältää runsaasti energiaa ja siksi sitä tulisi välttää painoa pudottaessa

 

TOTTA JA TARUA

Myös painonpudottaja tarvitsee rasvoja ruokavalioon. Keho tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja, joita saa vain syömällä pehmeitä rasvoja. Myös painonpudottajan tulisi saada 25–40 % päivittäisestä energiasta rasvoista. Väite on kuitenkin totta siinä mielessä, että painonpudottajan olisi hyvä välttää kovia rasvoja sekä liiallista energiansaantia.

 

Myytti 6

Rasvoja tulisi syödä monipuolisesti

 

TARUA

Keho ei tarvitse kovia rasvoja mihinkään, joten niiden syömistä tulisi välttää. Pehmeiden rasvojen osalta tärkeintä olisi, että niitä ylipäätään käyttää. Pehmeitä rasvoja voi kyllä syödä monipuolisesti sisällyttämällä ruokavalioon esimerkiksi kasviöljyjä, siemeniä ja pähkinöitä sekä rasvaista kalaa. Jos pehmeitä rasvoja on haastavaa saada lisättyä ruokavalioon, pelkän rypsiöljynkin käyttö riittää. Rypsiöljy sisältää juuri sopivissa määrin molempia välttämättömiä rasvahappoja, eikä sitä käyttävän tarvitse täydentää rasvahappojen saantia muista lähteistä.

 

Myytti 7

Rasvasta näkee onko se kovaa vai pehmeää

 

TOTTA

Jos rasva kovettuu jääkaapissa, se on kovaa rasvaa. Jos rasva pysyy juoksevana, on se taas pehmeää. Esimerkiksi kasvirasvoihin kuuluva kookosöljy kovettuu jääkaappissa, joten se on kovaa rasvaa. Rypsiöljy taas pysyy juoksevana lämpötilan vaihtumisesta huolimatta. 

 

Ravintomyytit 2

 

Lue myös nämä